De ‘lopersknie’: De meest voorkomende knieblessure bij hardlopers

De afgelopen jaren is hardlopen flink in populariteit toegenomen, onderzoek van de atletiekunie berekende dat circa 12.5% van de Nederlanders regelmatig een rondje hardloopt. Helaas ontstaan hierdoor ook regelmatig blessures, waarvan knie blessures het vaakst voorkomen.
Pijn aan de buitenkant van de knie is de op een na meest voorkomende blessure van de knie en wordt ook vaak de ‘lopersknie’ genoemd.

Sporters die pijn hebben aan de buitenkant van de knie ervaren meestal binnen enkele minuten klachten tijdens het hardlopen. De pijn bouwt zich vaak verder op en forceert de loper te stoppen omdat de pijn te heftig wordt, in rust trekt de pijn binnen enkele minuten deels of volledig weg. In het dagelijks leven wordt over het algemeen geen pijn ervaren, en er is ook niks zichtbaar aan de buitenkant (geen zwelling of roodheid).

Wat doet er pijn?
Dit is eigenlijk niet te zeggen, pijn is een waarschuwingssignaal voor (dreigende) schade en niet altijd even precies. Wat ik probeer te zeggen: de plek die pijn doet hoeft niet de plek te zijn waar het probleem zich bevindt. Vandaar dat we hier ook niet spreken over het Iliotibiale bandsyndroom (ITBS), een veel gebruikte diagnose om pijn aan de buitenkant te duiden. Hierbij wordt echter te specifiek een boosdoener aangewezen, en het grotere plaatje vergeten. Daarnaast worden er voor de diagnose van ITBS testen gebruikt die nooit gevalideerd zijn (test van Noble of Ober), oftewel men gebruikt een test om een diagnose te stellen maar heeft nooit goed onderzocht of deze test daadwerkelijk deze diagnose kan stellen.

Vond je het intressant? Deel dit artikel
Geen reactie's

Geef een reactie