Verkort je reactietijd

Jij wil je reactiesnelheid verbeteren. Immers, je wil die sliding niet alleen zien, maar ook kunnen ontwijken. Je wil sneller weg kunnen draaien, beter reageren op je tegenstander of simpelweg tijdig remmen op de snelweg als dat moet. Het goede nieuws: dit is trainbaar.

Reactietijd is de tijd die je nodig hebt van moment dat je dwingt tot reactie tot het moment dat je daadwerkelijk reageert.

First things first: dit is versimpeld wat er in je lijf gebeurt.
Er komt een prikkel binnen (via huid, spier, je hoort een startschot, ziet een sliding aankomen), die via je ruggenmerg of naar je brein wordt gestuurd en daar op waarde wordt geschat. Je brein stuurt vervolgens een impuls naar spieren om te kunnen reageren.

We delen reactietijd op in twee fasen en beide fasen zijn trainbaar:
1. de verwerking van het signaal.
2. de snelheid waarmee je je reactie kan uitvoeren.

De snelheid van verwerking van de binnenkomende prikkel hangt onder andere af van hoe je die prikkel waarneemt. Via je ogen (180-200ms) gaat dit langzamer dan via gevoel (150-160ms), maar het snelst zet je informatie om in actie als het via je gehoor binnenkomt (140-160ms). Hoe harder de prikkel is, hoe sneller de verwerking gaat, net als bij meer dreiging, als je anticipeert op wat komen gaat en bij goede focus. Hoe wij dit inbouwen in revalidatie binnen voetbal laten we in het volgende bericht zien.

Wij richten ons vooral op verbetering van de tweede fase van je reactiesnelheid: de snelheid waarmee spierreactie wordt uitgevoerd. Kracht is een veelzijdig begrip. Hoe hard en snel je kan aanspannen hangt van veel verschillende fysieke eigenschappen af. Als voorbeeld: dwarsdoorsnede van een spier zegt iets over kracht, maar tegelijkertijd ook niet alles – een bodybuilder kan niet per definitie zwaarder squatten dan een sprinter. Zo hebben wij meer dan 20 eigenschappen bepaald die ‘kracht’ vormgeven. Dat maakt het begrip kracht enerzijds ingewikkeld, anderzijds geeft het immense mogelijkheden om te verbeteren. Om een voorbeeld te noemen van eigenschappen die je kan verbeteren door gerichte training: je kan je verhouding snellere spiervezeltype verhogen, de tijd die je nodig hebt om tot een maximale aanspanning te komen verkorten, de coordinatie tussen samenwerkende spieren én binnen een spier verbeteren, je maximale kracht verhogen, jezelf leren om zoveel mogelijk van je potentiele kracht te gebruiken.

Of je nu revalideert van een hamstringblessure, een verzwikte enkel of je wil sneller worden: wij vinden het belangrijk om deze verschillende facetten terug te laten komen vóór je return-to-play.

Vond je het intressant? Deel dit artikel
Geen reactie's

Geef een reactie