Wat kan jij doen aan een ‘lopersknie’

Het laatste deel van onze serie over pijn aan de buitenkant van de knie. Afgelopen weken hebben we je geïnformeerd over kenmerken van deze blessure, de betrokken structuren (spieren/bindweefsel) en hoe wij deze blessure benaderen. Deze week bekijken we risicofactoren voor het ontwikkelen van deze blessure en belangrijker: welke dingen jij vandaag al kan doen om je klachten te verminderen!

Wat zegt de literatuur?
Doordat deze blessure zo vaak voorkomt wordt het ook regelmatig onderzocht, dit zijn de best onderbouwde risicofactoren voor het krijgen van pijn aan de buitenkant van de knie:

Verminderde kracht in de zijbilspier (gluteus medius, richting abductie)
Een afwijkende landingsfase tijdens het hardlopen (toegenomen adductie bovenbeen, interne rotatie tibia en eversie onderste spronggewricht)
Een te snelle trainingsopbouw.

 

Zijn deze gegevens heilig? Nee, totaal niet want er zijn ook weer artikelen die dit (deels) tegenspreken. Wat dit betekent voor jou is dat elke blessure weer anders is en een andere benadering vergt. Werken aan bovengenoemde punten geeft echter wel een relatief grote kans op vermindering van je klachten.

Actiepunten:
Het trainen van je zijheupspieren (gluteus medius) middels abductie en pelvis drops
Eerst even stoppen met hardlopen, en wanneer de klachten zijn vermindert: rustig het hardlopen opbouwen.

Hoe ziet verder de behandeling eruit bij Veelbeterfysiotherapie?
We proberen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je blessure door de spieren en bindweefsel structuren aan de buitenkant van je knie te onderzoeken. Dit doen we door spieren en bindweefsel te onderzoeken op indrukbaarheid, lengte en beweeglijkheid tov andere structuren. Daarnaast testen we de betrokken spieren op kracht. Uit dit onderzoek kunnen we veel informatie halen mbt jou blessure en kunnen we een plan opstellen dat bestaat uit:

Het rollen met een foamroller of balletje van harde pijnlijke spieren
Het rekken van spieren en bindweefsel die in lengte zijn afgenomen.
Het trainen van spieren die in kracht zijn afgenomen
En natuurlijk behandeling op de behandelbank.

Vond je het intressant? Deel dit artikel
Geen reactie's

Geef een reactie