Wat is fascia en wat doet dit voor ons lichaam?

De maand december gebruiken wij om meer te vertellen over fascia. Wat is fascia nu eigenlijk en wat doet dit voor ons lichaam? Hier zullen wij hieronder dieper op in gaan. Later in december zullen wij het gaan hebben over waarvoor fascia dan zo belangrijk is om te behandelen en hoe je dit zelf kan behandelen.

Om te begrijpen wat fascia is en wat het doet in ons lichaam is het belangrijk om te weten dat onze spieren niet afzonderlijk vast zitten aan bepaalde botten in ons lichaam. Al onze spieren zitten eigenlijk aan elkaar vast. Alleen hebben wij ze los van elkaar beschreven om dit werkbaar te maken in de medische wereld en om de complexiteit van ons lichaam beter te begrijpen.

Maar wat verbindt dan onze spieren? Onze spieren worden verbonden door een netwerk van meer dan 70 triljoen cellen. Dit lijkt op een heel groot spinnenweb wat elastisch is en hier en daar wat dikker en minder dik is op bepaalde plekken van ons lichaam. Wij noemen dit weefsel fascia.

Eigenlijk valt er heel veel onder de naam ‘Fascia’. Dit zijn alle weke delen structuren in ons lichaam zoals vliezen tussen, in en rondom onze spieren maar ook bijvoorbeeld pezen, kapsel, banden en slijmbeurzen. Deze structuren zijn ongeveer allemaal gemaakt van het zelfde soort weefsel.

Nu we weten wat fascia is en uit wat voor structuren het bestaat zal ik wat meer vertellen over de functie hiervan. Fascia heeft meerdere belangrijke functies in ons lichaam, één van deze is het verminderen van wrijving bij het aanspannen of rekken van je spieren zodat zenuwen en bloedvaten die door de spier lopen netjes langs elkaar heen kunnen glijden/bewegen. Fascia heeft ook een rol in het verschaffen van informatie naar ons brein zoals pijn, lichaamsstand en informatie vanuit de organen. Naast deze twee functies kan fascia ook energie opslaan en overbrengen bij bewegingen die wij doen.

Vond je het intressant? Deel dit artikel
Geen reactie's

Geef een reactie