Het boodschappenlijstje van Josette

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het jaar 2020 is wereldwijd ronduit een gek jaar. Een jaar waarbij onze gezondheid meer centraal staat dan ooit. Er is een aantal pijlers welke ons gezondheid beïnvloeden. Denk hierbij aan onder andere slaap, beweging en voeding. Voor alle geldt dat ze op zowel de korte- als lange termijn een positieve uitwerking kunnen hebben.

Wil je je gezondheid ondersteunen met goede voeding? Dan begint dat natuurlijk al in de supermarkt. Want welke producten leg je in je boodschappenmandje? Onderstaande de top 9 van onze sportdiëtist Josette van Toor. Al deze items vormen een deel van de basis van gezondheid, zijn veelzijdig en dragen bij aan jouw goals. Goals? Ja dat is wat algemeen misschien, maar deze items dragen bij aan alle goals. Ze beïnvloeden namelijk jouw gezondheid én indirect dus ook je sportprestaties! Ook in deze periode waarin trainen meer centraal staat dan wedstrijden spelen. Win win dus!

1) Broccoli

Wist je dat broccoli een van de meest gezonde groente is? Sowieso zijn donkergroene groenten extreem gezond voor je. Boordevol vezels, vitamine C, foliumzuur en ijzer. Het advies is dan ook niet voor niets aan alle sporters om tenminste drie keer per week donkergroene groenten te eten. En stiekem vaker toe te voegen waar dat kan!

Gelukkig is broccoli het gehele jaar door goed te verkrijgen.

2) Paprika

Yeash! En dan met name de rode paprika. Een uitstekende bron van vitamine C en bètacaroteen. Wist je dat er meer vitamine C zit in paprika dan in de gemiddelde citrusvrucht? En wist je dat de voedingswaarde afhangt van de kleur van de paprika? Zo bevatten rode paprika’s meer bètacaroteen dan de groene variant.

Ik gebruik de paprika in bijna al mijn avondeten. Van sauzen tot ratatouille en van soepjes tot salades. Paprika past overal bij! Daarnaast zijn paprikareepjes met (zelfgemaakte) hummus echt een overheerlijke snack voor een Netflix avondje of een borrel met vrienden.

3) Kiwi

Kiwi’s zijn van die heerlijke bommetjes met vitamine C en kalium. Daarnaast bevatten kiwi’s veel pectine, een oplosbare vezel die het cholesterol in het bloed op peil houdt. Door de goede eigenschappen van kiwi – en de lage kcal waarde van 37 kcal per stuk – neem ik vaaktwee kiwi’s als tussendoortje.

4) Blauwe bessen

Een super veelzijdige fruitsoort en bomvol antioxidanten! In het zomerseizoen zijn ze heerlijk om zo te eten of door je kwark te doen. Eventueel kun je ze zelfs door bananenbrood doen om deze nog meer smaak te geven (klik hier voor mijn favo recept).

In de winter zijn ze prima uit de diepvries (bevatten net zoveel vitamines) en kun je ze heel goed gebruiken in smoothies of baksels zoals de apple crumble (klik hier).

5) Kwark (soja)

Een goede bron van eiwitten is kwark. Kwark bevat over het algemeen meer eiwitten dan bijvoorbeeld yoghurt. Wist je dat kwark en yoghurt ook totaal verschillend zijn?Beiden zijn terug te herleiden naar melk, maar waar yoghurt gefermenteerde melk is (hallo goede bacteriën voor de darmflora!!), is kwark een bijproduct van het maken van kaas.

Kwark is een zeer voedzaam herstelproduct. Kwark is prima “los” te eten maar is extra lekker met fruit zoals kiwi en blauwe bessen. Wil je zuivel liever vermijden? Dan is een portie sojakwark een goed alternatief. Deze bevat iets minder eiwitten maar wel meer dan de sojayoghurt varianten.

6) Gemengde noten

De perfecte bron van goede vetzuren zijn noten (en avocado). Deze vetzuren heeft het lichaam echt nodig. Onder andere voor een goede hormoonbalans. Daarnaast bevatten noten ook verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine E, zink, calcium en kalium. Ook zaden en pitten hebben deze goede eigenschappen. Een stiekeme extra die ik altijd in huis heb is lijnzaad, vanwege de omega 3 vetzuren en vezels die hierin zitten. Één eetlepel lijnzaad bevat al snel 2 gram vezels. Ik voeg dan ook graag zo’n 20 gram noten en een grote eetlepel lijnzaad toe aan mijn schaaltje kwark met fruit in de ochtend.

7) Havermout

Een van de belangrijkste koolhydraatbronnen voor ons lichaam vind ik havermout. Havermout geeft het lichaam behoorlijk veel goede energie. Voordeel is dat de (oplosbare) vezels in havermout zorgen voor een langzame energieopname. Daardoor heb je er urenlangprofijt van! Ook is havermout een uitstekende bron van B-vitamines en ijzer. Daarnaast is het een heel veelzijdig product. Van havermout kun je natuurlijk pap maken, maar wat dacht van je havermoutpannenkoekjes? En door havermout te vermalen tot meel kun je er ook prima mee bakken! Zo verwerk ik havermout altijd in bananenbrood. Een goed alternatief voor de niet-voedzame witte bloem.

8) Spinazie

Zei er iemand veelzijdige groente? Spinazie it is! Spinazie is rijk aan verschillende voedingsstoffen en is in zoveel gerechten te gebruiken. Het is prima rauw te gebruiken door smoothies of salades. Tevens is het heerlijk door een zelfgemaakte pesto, gebakken door de scrambled eggs of door een wokgerecht. Ook gebruik ik het vaak om wat meer smaak aan mijn broodje te geven door er simpelweg een handje rauwe bladspinazie op te doen. Fleurt de boel gelijk op.

9) Eieren

Nog zo’n eiwitbommetje! Tevens een heel goede bron van onder andere vitamine A, B-vitamines en ijzer. Vanzelfsprekend bevat het eiwit van het ei de eiwitten. In de eidooier zitten wat vetten, waaronder cholesterol. Om die reden werd er vroeger beweerd dat je er maximaal drie per week kon eten. Tegenwoordig zijn we daar wel een beetje van terug gekomen. Belangrijk is om vooral voldoende te bewegen, vezels te eten en een volwaardig voedingspatroon te hebben. Maar hiervoor geldt uiteraard dat voeding maatwerk is. Wist je dat eieren een ‘complete eiwitbron’ zijn? Ze bevatten alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft. Doe mij dus maar een omeletje met reepjes paprika en wat spinazie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 8 =