Balanceren en vallen

Balanceren en vallen komt bij een hoop sporten terug. Zowel bij non-contactsporten als contactsporten. Denk bij non-contactsporten aan turnen, dans of ballet. En bij contactsporten aan voetbal, kickboksen of judo.

Balans is in feite niets meer dan de mogelijkheid om het lichaam te controleren t.o.v. de zwaartekracht en om alle krachten te neutraliseren die het evenwicht willen verstoren.

Bij balanceren en vallen is het dus van belang dat de juiste spieren sterk genoeg zijn om jou in balans te houden of jouw val te kunnen breken. Bij balans gaat het voornamelijk om “local stabilizers” en bij val zijn de “global movers” erg belangrijk.

Local stabilizers:
De local stabilizers zijn niet instaat om een grote beweging te veroorzaken maar zorgen vooral voor stabiliteit. En stabiliteit is erg belangrijk als het gaat om balans! Ze zijn vooral actief bij langdurig zitten, staan of kleine bewegingen.

Global movers:
De global movers zijn goed in staat om bewegingen te veroorzaken. Ook kunnen ze grote krachten opvangen, wat weer erg belangrijk is bij het opvangen van een val.

Volgende week gaan we verder in op het stukje balans. Wat zijn bijvoorbeeld oefeningen die bij kunnen dragen aan het verbeteren van je balans.

Vond je het intressant? Deel dit artikel
Geen reactie's

Geef een reactie